maandag 30 juli 2012

Lqol

Twee dagen voor ik op vakantie vertrok had ik een aanvraag binnen gekregen van een ziekenhuis uit Antwerpen. Ze vroegen ons of we ze verder konden helpen met lqol. Kathy is zo vriendelijk geweest om dit alles te regelen. We hebben nog een voorraad maar de quiltjes van 60 op 60 raken op. Nu ik besloten heb om geen les meer te geven ( af en toe een workshop- eerste op 8 september) heb ik wat meer tijd om me met wat projecten bezig te houden.

zaterdag 28 juli 2012

Sol Lewitt.Colors

Tot 14.10.12 is in het museum M te Leuven de tentoonstelling van Sol Lewitt (1928-2007) nog te bekijken. Een echte aanrader.
Er zijn 24 " wall drawings" in kleur te zien. Op basis van zijn gedetailleerde instructies of plannen worden deze muurtekeningen rechtsteeks uitgevoerd op de muren van de tentoonstellingsruimte. Op het einde van de tentoonstelling moeten de muren weer wit zien en verdwijnt het werk.
Er zijn werken in duizende potloodlijnen, of bredere lijnen en simpele geometrische figuren in vetkrijt, naar de complexere vormen in Indische inkt, om te eindigen bij de exuberante muurtekeningen in acrylverf.




Voor Lewitt primeert het idee of concept achter elk kunstwerk, de uitvoering was van secundair belang. Toch eens op de fimpjes op youtube kijken want zeer indrukwekkend hoeveel mensen hier uren mee bezig zijn geweest.
Donderdag naar Genk om Manifesta 9 ( the deep of the Modern) te gaan kijken maar hoop dat ik kan volgen en het niet te modern is.

maandag 23 juli 2012

Alles op zijn plaats

Mijn boeken, tijdschriften, computer en naaimachine staan terug op zijn plaats. Ik kan dus terug op mijn machine maar ik moet eerst het huisje gaan repareren. Het huisje doet al enkele jaren dienst maar nu zijn de zijmuren wat aan het inzakken.
Ik heb ook eindelijk mijn paars werkje om een kader gespannen. Voor de lijntjes heb ik paspelband gebruikt zodat de lijntjes erboven op liggen.
In de tuin heb ik graag verschillende hoekjes zodat je telkens iets anders ziet. Op deze muur hangen vrouwenfiguren die al 10 jaar buiten hangen en door regen, zon en wind gehavend zijn maar nu veel mooier zijn dan pas gemaakt.
Daarom ben ik zeer benieuwd naar de textielroute van "Colours of Africa" waar sommige werken 4 weken van te voren gaan buiten hangen.




donderdag 19 juli 2012

Ontwerpen

De workshop die ik gevolgd heb bij Kaffe Fassett en Brandon Mably ging alleen over het ontwerpen van een top. Je kan overal workshop's volgen maar ik vind dat er zeer veel technieken worden gegeven maar zeer weinig over het ontwerpen zelf. Ook de workshop bij Lesly Gabrielse ging over ontwerpen en zowel bij Lesly als bij Kaffe heb ik dit jaar het meeste opgestoken.
We moesten op voorhand al enkele diamanten snijden en stoffen meebrengen met grootte en kleine prints.
Bij het binnen komen van de zaal zat Kaffe al te breien.
Er was ook gevraagd om een flanelle doek mee te brengen van licht grijze of wit (in koffie of thee gekleurd) kleur.Je zag het verschil zeer goed bij de dames die hun flanel in zwart, rood of puur wit was. Kaffe vond er maar niets aan en liet het verschil zien tussen lapjes op een witte achtergrond of een licht grijze.
Onze diamanten gewoon op het flanel en vooral NIET nadenken over de kleuren die bijelkaar zouden passen.
Daarna moesten we er boorden bij zoeken. Er werd muziek opgezet door Brandon om ons niet te doen nadenken maar te doen. Wij zijn zo gewoon om ton sur ton of complimentaire kleuren te zoeken ,dat deze opdracht voor vele zeer moeilijk was.
Mijn eerste poging werd door Kaffe en Brandon goed gekeurd maar ze vroegen of ik een limegroen erbij zou willen gebruiken .
Brandon had een bolle lens bij en liet ons hier af en toe eens door kijken. Wat een openbaring voor mij deze lens en ben ze dan ook onmiddellijk gaan kopen.Je kan veel beter zien of je kleuren niet inelkaar blenden.
Ik heb bij deze workshop vooral genoten omdat alles kan en alles mag. Vroeger werd ons geleerd dat bloemen, streepjes en bolletjes bij elkaar vloeken maar daarom verzamel ik al jaren de stoffen van Kaffe Fassett omdat hij me heeft laten zien dat het wel kan. Je moet natuurlijk wel een beetje voeling hebben met kleur maar deze keer heb ik toch combinaties gebruikt die ik anders nooit zou gedurfd hebben en de mensen die me kennen weten dat ik soms ver durf gaan.
Daarna werden de werken appart besproken en Lea was zelfs in tenu, kleedje van Kaffe stof. Brandon bedankt Lea speciaal om deze workshop te organiseren want volgens hem kunnen zij maar bestaan door de kleinere winkeltjes die hun stof verkopen.
Ik had al mijn boeken meegesleurd om te laten handtekenen en "stoef stoef" Kaffe zei me dat ik de opdracht  goed had verstaan , mijn kleuren gevoel zeer goed zat en mijn werk als hot and spicey beschreef. Heb hem de vraag gesteld wat hij vond van het verschil tussen Engeland en Belgie. Ons bier en brood waren voor hem top maar onze omgang met mensen vond hij zeer stroef en teruggetrokken ( waar heb ik dit nog meer gehoord)
Voor mij een zeer geslaagde dag , ik heb eindelijk  mijn gespaarde stofjes eens kunnen gebruiken, ben verder gegaan dan ik me had kunnen voorstellen en terug naar vroeger, malletjes maken en alles met de hand aanelkaar zetten.






dinsdag 17 juli 2012

Van de regen in de regen.

Terug thuis en hier hetzelfde weer als de vijf dagen in Kent.Ons "huisje" was  een typische mansion van de streek. Plaats om 19 personen te slapen en sommige nachten waren er plots 22.
De Oudste dochter van mijn zus ( Leen is getrouwd met een Engelsman en Sjouke woont al 10 jaar in Tenderten) is er op zaterdag getrouwd en alles verliep zeer vlot behalve het weer. De typische kenmerken van Engeland waren aanwezig en omdat Jake een Schot is waren er hier en daar ook wat Schotse accenten.
Deze foto heb ik erbij gezet omdat de dominee erbij staat. Wat een figuur! Zijn meeste aandacht ging of de vrouwen wel degelijk gekleed waren ( op zijn Engels) en nadien op de receptie waren hij en zijn vriend graag geziene gasten.Moesten er hier wat meer mensen zoals hij rond lopen zaten de kerken terug vol.
Nu wat uitrusten en beginnen om mijn blokken van Kaffe fassett vast te naaien.


zaterdag 7 juli 2012

Pech

Deze week was een echte pechweek . Er zit een virus op onze computer die zo hardnekkig is dat ze in de winkel er al een paar dagen mee bezig zijn er er waren nog zeker 20 personen met hetzelfde probleem. Ze hebben zelfs de politie ingeschakeld.
We zitten met drie op dezelfde computer maar er was maar één account aangetast en wat was ik blij dat het niet de mijne is want Walter is alles kwijt.
Donderdag in Antwerpen naar de workshop van Kaffe Fassett geweest .Heerlijk genoten maar later hier meer over. Gaan nu wat uitblazen in Engeland en het huwelijk van Sjouke vieren.