zondag 26 juni 2011

istanbul

De blauwe moskee was indrukwekkend maar de hagia sophia vond ik veel mooier. Ze is ook ouder en veel van de mensen die aan het gebouw hebben gewerkt zijn nadien naar Indie vertrokken om aan de Thasj Mahaal te werken.
Hier kan je goed zien waarom de mensen naar Indie werden gevraagd. Het uitsnijden van marmer was zeer gevraagd. De graven van de sultans waren stuk voor stuk prachtig alleen vond ik het raar dat de tombes bedekt waren met een groezelige groene stof.
Topkapipaleis was gewoon prachtig. Wat leefde de sultans toch in een grote weelde als je de juwelen collectie bekijkt. Je moet je bedenken dat het gebouwd is rond de jaren 1450. Het mooiste deel was de harem en er waren niet veel toeristen want je moest nog eens bijbetalen. ( heel der discuties gezien, wat kan een toerist soms toch raar doen)


De persoonlijke vertrekken van de sultan , zijn zussen , de concubines en vooral de moeder van de sultan die veel macht had en hoofd was van de concubines. De broers van de sultan zaten in speciale vertrekken gevangen om er zeker van te zijn dat ze de macht niet zouden overnemen.
De harem was aan de buitenkant ook zeer mooie en er was zelfs een zwembad waar alleen de favoriete dames van de sultan mochten komen. Ik denk dat het daar een wereldje van haad en nijd was tussen al die vrouwen ( soms meer dan 1000)
Aan de overkant van de gouden hoorn ( al een geluk dat er een gids uitgelegd had wat de verschillende wateren waren ) had je de wijk Beyoglu . Dit is nog Europees gebied en hier ligt het Dolmabacepaleis dat je alleen kan bezoeken met een gids. Voor de Turken een zeer belangrijk paleis omdat Ataturk hier gestorven is.Veel Baccaratkristal gezien ( de grootste kroonluchter ter wereld).
Hier ligt ook het Mevleviklooster van de dansende derwisjen. Wij stonden vlak aan het klooster maar vonden het niet. Drie keer gevraagd ( zelfs aan een politieman) maar niemand wou ons helpen. Er is nog altijd een taboe rond het soefisme.
Nog veel moskees , kerken, torens en winkels gezien maar waar ik op deze reis zeer van onder de indruk was , was het bezoek aan het nieuwe museum van Moderne kunst. Later hier meer over

Geen opmerkingen:

Een reactie posten