zaterdag 25 juni 2011

Terug

Als je s' morgens kan ontbijten met dit zicht kan je dag niet meer stuk. Het was warm maar er was altijd een flinke bries zo dat het te doen was. Vele kilometers door kleine straatjes gewandeld en wat er zo leuk aan was dat alle ambachten samen zitten , de straat van de loodgieters , de straat van de tapijten ( niet zo leuk want iedereen wil je zijn waar wel laten zien)  de straat van de schoenen , leder , de straat van de hebbedinkjes ( ondergrondse winkeltjes met duizende knopen , garen , linten , glitters enz) en natuurlijk de bazaar dat eigenlijk alleen voor de toeristen is.

Mijn buit om juwelen mee te maken

Ben op zoek gegaan om zo een klein weefgetouw te kopen maar de prijs was niet te doen. Ik ben ook bij verschillende handelaars in oud textiel gaan zien maar ook hier was de prijs niet te doen en je hebt een uitvoer bewijs nodig ( kon een paar dagen duren) of je kan beticht worden van smokkel.

In het museum van Turkse en Islamitische kunst heb ik mijn hartje kunnen ophalen. Ik heb er een Nederlands boek gevonden met de ganse geschiedenis van het Turks tapijt en heb prachtige oude textiel gezien , er was een grote zaal met alleen kelims.
Als je achter de toeristische straatjes gaat kijken vind je veel , meestal groezelige kamertjes waar ze tapijten aan het restaureren waren. Een dame was op straat aan het knopen met zijde , 4 maal 4 per vierkante cm.
Ze had een jaar nodig om dit formaat af te krijgen.

Morgen ben ik in de namiddag in de academie in Mol , ga nu wat wasjes plegen en kom nog terug met de foto's van de prachtige mosaiken , topkapi, de blauwe moskee en de haghia sophia

1 opmerking:

  1. Waauw Ann zo te lezen heb je weer een prachtige reis gehad en veel mooie dingen gezien en inspiratie opgedaan.
    Ik heb hier kunnen genieten van een stevige buikgriep :-)
    Ik zal pas maandag of dinsdag de academie bezoeken als ik me wat beter voel.

    BeantwoordenVerwijderen